Vrijdag 19 augustus 2022

Langstzittende trainer in Premier League ontslagen: Dyche na negen jaar weg bij Burnley


  • 15-04
  • Bron tekst / afbeelding: NOS.nl

In de strijd tegen degradatie uit de Premier League heeft Burnley een keiharde maatregel genomen. Clubicoon Sean Dyche, een van de meest geliefde managers in de clubgeschiedenis, is ontslagen.

Dyche was liefst negenenhalf jaar trainer bij de club van Wout Weghorst en Erik Pieters. "Zijn ambtstermijn wordt beschouwd als een van de meest succesvolle periodes in de geschiedenis van de club", schrijft Burnley in een verklaring, waarin het ontslag bekend wordt gemaakt.

Promotie en Europees voetbal

Dyche leidde de club uit het gelijknamige stadje met zo'n 70.000 inwoners tweemaal naar promotie naar het hoogste niveau. Onder leiding van de 50-jarige coach speelde Burnley voor het eerst in 51 jaar Europees voetbal. In 2018 werd de ploeg uitgeschakeld in de voorronde van de Europa League.

Clubvoorzitter Alan Pace spreekt van een "ongelooflijk moeilijke beslissing". "We hebben nog acht cruciale wedstrijden te spelen en hebben het gevoel dat er verandering nodig was om de ploeg de best mogelijke kans te geven om in de Premier League te blijven."

Burnley verloor vijf van de laatste zes duels

Behalve Dyche zijn ook zijn assistenten Ian Woan, Steve Stone en Billy Mercer op straat gezet. Bij de wedstrijd van zondag tegen West Ham United zal Mike Jackson, de coach van het onder 23-elftal, op de bank zitten. Hij krijgt onder meer assistentie van aanvoerder Ben Mee. Burnley gaat na de wedstrijd tegen West Ham op zoek naar een permanente nieuwe trainer.

Burnley was in januari nog hekkensluiter, maar na de aankoop van Weghorst klom de club enkele plekken. Van de laatste zes duels gingen er echter vijf verloren, waardoor Burnley momenteel op de achttiende plek net onder de degradatiestreep staat.

Lees het hele artikel