Donderdag 28 maart 2024

Eerstedivisionist NEC rekent in verlenging af met Fortuna en bekert verder

• 21-01
  • Bron tekst / afbeelding: NOS.nl

NEC heeft zich ten koste van Fortuna Sittard geplaatst voor de kwartfinales van de KNVB-beker. De nummer zes van de eerste divisie rekende in de verlenging af met de nummer elf van de eredivisie: 3-2.

In de weinig enerverende eerste helft was Fortuna duidelijk de bovenliggende partij, maar tot uitgespeelde kansen leidde dat nauwelijks. Onder anderen Lisandro Semedo (volley over het doel), Emil Hansson (schuivertje in de handen van de keeper) en Samuel Moutoussamy (eenvoudige redding van de keeper) konden het NEC-doelman Mattijs Branderhorst niet moeilijk maken.

Moutoussamy kreeg vlak voor rust de grootste kans om de bezoekers op voorsprong te schieten. De middenvelder leek de bal eenvoudig binnen te kunnen tikken, maar zijn inzet ging op wonderbaarlijke wijze toch nog naast.

Goede invalbeurt Flemming

Met verse krachten Mats Seuntjens en Zian Flemming in de ploeg wist Fortuna Sittard in de tweede helft meer gevaar te stichten. Branderhorst kon een schot van Seuntjens nog ternauwernood tegenhouden, maar op de inzet van Flemming even later was de doelman kansloos.

NEC, dat in de eerste helft nauwelijks voor het doel van Fortuna-doelman Alexei Koselev was gekomen, beet na rust meer van zich af. Hoewel de Nijmegenaren niet veel kansen creëerden, kwamen ze wel op gelijke hoogte, dankzij een doelpunt van Rangelo Janga.

Met de 1-1 op het scorebord kozen beide ploegen de aanval, maar zowel NEC als Fortuna kwam niet meer tot scoren in de reguliere speeltijd, waardoor er een verlenging volgde.

Doelpuntrijke verlenging

De thuisploeg kreeg al vroeg in de verlenging een uitgelezen kans om op voorsprong te komen, nadat de bal op de stip werd gelegd door scheidsrechter Kevin Blom. Jordy Bruijn ging achter de bal staan en schoot de strafschop feilloos binnen.

Invaller Thomas Beekman maakte er enkele minuten later 3-1 van, maar nog in de eerste helft van de verlenging bracht Flemming de spanning in de wedstrijd weer terug. NEC hield echter stand en plaatste zich dankzij de 3-2 overwinning voor de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi.