Zondag 14 juli 2024

AZ Alkmaar: Leiden de slimme transfers tot de titelwinst?


AZ Alkmaar speelt al 25 jaar in de hoogste divisie van Nederland. In het huidige seizoen strijdt de club uit het westen niet alleen in de Eredivisie en de KNVB-beker, maar ook nog eens in de UEFA Europa Conference League. Toch wil de ambitieuze club meer. Met een strategisch en sterk team is het doel om eindelijk weer eens een titel te winnen. De fans en officials van AZ Alkmaar hebben alle reden om hiervan te dromen.

Wedstrijddagen in de binnenlandse Eredivisie zijn ook voor alle supporters van sportweddenschappen een hoogtepunt: veel spannende wedstrijden, enkele topclubs en aantrekkelijk voetbal zorgen voor veel spanning. Dit is waar de beste bookmakers uithalen en klanten verleiden met vele lucratieve kansen. De hoogste voetbalcompetitie van Nederland is gewoon leuk.

Een geweldige start van het seizoen: de huidige vorm van AZ Alkmaar

Vele voetballiefhebbers uit de internationale voetbalwereld wreven zich tijdens de eerste weken van de Eredivisie verbaasd in de ogen: noch recordkampioen Ajax Amsterdam, noch PSV Eindhoven noch Feyenoord Rotterdam stonden boven aan de ranglijst van de Eredivisie. Het was buitenbeetje AZ Alkmaar, onder leiding van coach Pascal Jensen, die al snel aan de top van de ranglijst stond. Dit was te danken aan de eerste acht wedstrijden, zonder nederlaag en met zes trotse overwinningen, waardoor ze een fantastische start van het seizoen hadden. Een van de hoogtepunten was de prestigieuze thuisoverwinningen tegen recordkampioen en titelrivalen Ajax Amsterdam.

Internationaal gaat het nog beter. In de groepsfase van de UEFA Conference League won de club elke wedstrijd en neemt ook hier de leiden op de ranglijst. Na slechts de helft van de wedstrijden gespeeld te hebben, kan het team de volgende ronde bijna niet meer missen.

In totaal won AZ Alkmaar een prachtige 13 wedstrijden uit 15 wedstrijden in alle competities. De opstelling en vorm van het team zijn goed, zowel verdedigend als aanvallend. Alkmaar speelt tot nu toe constant op hoog niveau. Het team van aanvoerder Bruno Martins Indi is dit seizoen dus zeker een kracht om rekening mee te houden.

Een troef op de bank: een hoopvolle Pascal Jansen

Hoofdtrainer Pascal Jansen wordt beschouwd als een bijzonder belangrijk persoon voor de opleving van de club. De 49-jarige wordt beschouwd als een coach die speciale nadruk legt op de jeugd en goed werkt met jonge spelers. Zo werkt hij graag nauw samen met medewerkers van de eigen jeugdopleiding van de club. Hij krijgt daar ook steeds weer advies.

Hij weet ook oudere spelers te ontwikkelen en beter te maken. Hij is begonnen als interim-coach en is nu niet meer weg te denken uit deze functie, maar door een onaangenaam afscheid kreeg hij zijn kans. Toen voormalig hoofdtrainer Arne Slot eind 2020 roemloos overstapte naar competitieconcurrenten Feyenoord Rotterdam, werd Pascal Jensen de nieuwe bondscoach van het elftal. Sindsdien heeft hij het beste uit het team naar boven gehaald.

AZ Alkmaar maakt indruk met ongecompliceerd en technisch zuiver voetbal. Sinds Jensen het stokje overnam, speelt de ploeg typisch Nederlands voetbal. Met een aanvallende speelstijl heeft de ploeg veel balbezit en speelt het aantrekkelijk combinatievoetbal. AZ Alkmaar fans en officials zijn altijd lovend over de ploeg.

Met een spannende ploeg in de strijd om de Eredivisietitel!

De goede start van het seizoen is vooral indrukwekkend, omdat een aantal goede spelers niet mee konden spelen vanwege blessures. Maar hun invallers hebben het uitmuntend gedaan, met 17 doelpunten in de laatste acht competitiewedstrijden. Ook op de verdediging is niks aan te merken. Met slechts zes tegendoelpunten heeft het team een van de beste verdedigingen in de competitie.

De ploeg van coach Pascal Jensen is op de meeste posities goed bezet. Met een totale waarde van ruim 70 miljoen euro staat AZ Alkmaar echter pas vierde in de competitie. In de laatste transferperiode investeerden ze 13 miljoen euro en haalden ze 19 miljoen euro binnen. Wat overblijft is een goed gemengd team met veel opwindende spelers.

Een van hen is zeker Jens Odgaard. De Deense doelpuntenmaker kwam voor het seizoen voor een transfersom van ruim vier miljoen euro over van de Italiaanse club US Sassuolo en vond snel zijn weg in het team. De voormalige Deense U21-international heeft dit seizoen al vier doelpunten gemaakt en is daarmee topscorer van de club.

Hoop bestaat

Er wordt ook veel verwacht van middenveld strateeg Riechedly Bazoer. Hij kwam ook nieuw bij het team voor dit seizoen. Als gratis transfer van de rivaalclub Vitesse Arnhem, waren veel fans blij met een echte transfercoup. Bazoer heeft de in hem gestelde hoop echter slechts in beperkte mate kunnen waarmaken. Momenteel wordt hij slechts beschouwd als een rotatiespeler. Toch kunnen alle AZ Alkmaar supporters zich verheugen op de verdedigende middenvelder in de toekomst.

Alle fans van AZ Alkmaar moeten vooral blij zijn met de terugkeer van Jesper Karlsson, die lange tijd geblesseerd is geweest. De topster van de club scoorde vorig seizoen bijna 40 punten in 51 wedstrijden en was daarmee de topscorer van het team. Van de 26-jarige Zweed wordt verwacht dat hij het offensieve spel via de linkervleugel verrijkt en het spel extra onvoorspelbaar maakt. Hij wordt beschouwd als een soort nieuwkomer vanwege zijn langdurige spierblessure, waardoor hij veel wedstrijden heeft gemist.

Een andere nieuwkomer is al bevestigd voor de komende winter, namelijk Djordje Mihailovic. De aanvallende middenvelder werd door Montreal uit de Amerikaanse MLS getekend voor een bedrag van 6 miljoen. De 23-jarige moet voor meer gevaar zorgen in het offensief van AZ en heeft door zijn jonge leeftijd nog veel ontwikkelingspotentieel.

Vooruitzichten: AZ Alkmaar in het seizoen 2022/23

In het afgelopen seizoen 2021/22 behaalde AZ Alkmaar slechts een teleurstellende vijfde plaats in de binnenlandse Eredivisie met 61 punten. Dat gaat dit seizoen veranderen. De club wil aan het eind van het lopende seizoen hoger op de ranglijst staan en zich mengen in de titelstrijd.

Om dit te bereiken speelt AZ Alkmaar de komende weken veel cruciale wedstrijden. Vanwege het naderende WK Winter in Qatar in 2022 is het wedstrijdschema krap. Vanaf oktober speelt de ploeg van coach Pascal Jensen elf wedstrijden tot de winterstop begin november.

Met veel weken in het Engelse tournament kan het team de basis leggen voor een succesvol seizoen. Zowel in de Eredivisie als in de UEFA Conference League wachten veel trendsettende partijen. Maar het team met topscorer Jesper Karlsson lijkt goed voorbereid te zijn en dat wordt bevestigd door de vliegende start die ze hebben gemaakt.